Sivut

perjantai 6. syyskuuta 2013

Päärynäkakku oman puun hedelmistä

Mellun päärynäkakku
200 g margariinia tai voita
2 dl sokeria
3 munaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
10-15 kotimaista päärynää (kiehautettuina)
4 rkl päärynöiden sokerikeitinlientä

Sokeriliemi päärynöihin:
vajaa 1 dl sokeria
2 1/2 dl vettä

Kakun päälle:
hieman sokeria
ripaus kanelia

Tähän reseptiin voit käyttää päärynäpuun hieman raa'at, epämuodostuneet ja pienet päärynät.

.




.

Kuori päärynät ja pilko ne lohkoiksi. Laita kattilaan sokeri ja vesi. Kiehauta päärynälohkoja noin 5 minuuttia sokeriliemessä hiljaisella tulella ja siirrä kattila sivuun jäähtymään.


Vaahdota kulhossa margariini ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan. Samalla lisää 4 rkl päärynöiden jäähtynyttä keitinsokerilientä taikinaan.

Kaada taikina tasapohjaiseen, voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan (24 cm). Tasoita taikinaa hieman vuuan pohjalle. Valuta päärynälohkoja siivilässä ja lisää ne taikinaan. Painele osa lohkoista taikinan sisälle. Ripottele kakun pinnalle hieman sokeria ja kanelia.


Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä. Irrota vuoka hieman jäähtyneestä kakusta.




Tarjoa kakku sellaisenaan tai vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Kaipaisi hieman vaniljajäätelöä.

Tästä päärynäpuusta olen kirjoittanut ensimmäisen juttuni lehteen (Viherpiha 5/2004):
" Päärynäpuu pelastui
Sain 'Aunen päärynän' vuonna 1993 täyttäessäni 30 vuotta. Istutimme sen suureen kuoppaan, johon lisäsimme hyvää multaa ja kompostia. Seurasin sen kaunista kasvua, ja saimme jo vähän satoakin.
  Keväällä 2002 huomasin puun olevan oudosti vinossa ja lehtien kasvun pysähtyneen. Aloin suoristaa sitä, mutta koko puu lähtikin maasta. Voi itku! Juuret oli syöty! Jäljellä oli vain juurenniska ja 3-5 sentin mittaiset pääjuuren pätkät.
  Pienet hampaanjäljet paljastivat vesimyyrän iskeneen puuhun. Itku ei auttanut, piti kokeilla pelastusoperaatiota. Puu oli sentään yhdeksänvuotias ja yli kaksi metriä korkea.
  Laitoin puun kuukaudeksi vesiämpäriin varjoisaan paikkaan. Se kasvatti kitukasvuiset lehdet, mutta nuput tippuivat. Puuhun kasvoi vedessä hentoja valkoisia juuria, kuin langanpätkiä.
  Istutin puun entiseen paikkaan, mutta nyt lisäsin tiheäsilmäisen metalliverkon istutuskuoppaan juurten ympärille puolen metrin syvyyteen. Verkkoa jäi maan pinnan yläpuolelle toistakymmentä senttiä. Istutuksen jälkeen loput lehdet kuivuivat.
  Vuonna 2003 päärynään kasvoi heiveröisiä lehtiä. Se näytti vieläkin onnettomalta ja vaivaiselta, mutta kastelin sitä toiveikkaana. Lannoitin normaalisti keväällä ja syksyllä.
  Tänä vuonna vaivani toivon mukaan palkitaan. 'Aunen päärynästä' on kuollut vain neljä isoa oksaa, muissa oksissa on normaalit lehdet ja jopa kukkia.
  Kannatti yrittää, vaikka se veikin kaksi vuotta. Toivoa ei kannata heti heittää, puutarhurin varsinkaan!"  M. H., Karjaa

Todellakin, nyt vuonna 2013 ja jo aikaisemminkin, olen nauttinut tästä päärynäpuusta paljon. Se kukkii upeasti keväisin valko-vaaleanpunaisin kukin ja tuottaa joka vuosi enemmän tai vähemmän hedelmiä. Valkohäntäkauriitkin sitä rakastavat, mutta eivät syö siitä kaikkia oksia ja hedelmiä kerralla, vaan jättävät myös meidän perheelle. Jonain vuonna hedelmät eivät ehdi kypsyä ennen pakkasten tuloa, mutta olen kerännyt ne sisälle ja kypsyttänyt niitä sisällä huoneenlämmössä parista päivästä viikkoon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti