Sivut

sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Frivolité-kokeilua

Frivolité eli käpyily (joskus myös löytyy Tatting-nimellä)

Pitkästä aikaa otin frivolité-kävyn käteen ja kokeilin. Opin käpyilyn nuorena kotiteollisuuskoulussa ja silloin tuli käpyiltyä pieni liina ja erilaisia muita kokeiluja. Ostin vähän aikaa sitten Lankatekniikoiden käsikirjan (Tammi 2013, toim. Koskennurmi-Sivonen), jossa oli ohjeita käpyilystä.  Mutta siinä ei kerrottu kahden kävyn tekniikasta, niin piti etsiä vanha kirja Kauneimmat käsityöt 2 (WSOY 1975) esiin, jossa paremmin eri käpyilytekniikoita. Kummasti vielä kädet muistivat käpyilysolmut, kun aloitin.

Ruskeat korvikset ovat (malli Lankatekniikoiden käsikirjasta) yhdellä kävyllä ja valkeat tehty kahdella kävyllä itse keksien.
Ikävä kyllä, valkoisia korviksia en saanut tarkennettua kameralla.
Netissä ja varsinkin Pinterestissä on malleja vaikka kuinka, jos tästä vielä enemmän innostun. Voisin kaulakorua joskus käpyillä...
Erittäin hyvä käsityökirjasarja ja frivolité-käpyjä.

Katso kaksoissolmun tekeminen täältä.

14 kommenttia:

  1. liittyykö käpyily ihan käpyihin?? ihan uus juttu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Aila! Toisissa suomalaisissa kirjoissa frivolite eli käpyily on nimellä sukkulapitsi ja käpyjä kutsutaan sukkuloiksi. Lisään/päivitän tämän sivun ja lisään tähän YouTube-videon solmujen tekemisestä, että näette kuinka solmut tehdään kävyllä/sukkulalla.

      Poista
  2. Helppoa se on ainakin neulalla, itse en pari vuotta sitten löytänyt mistään sitä käpyä ja aloin neulalla tekemään kun löysin tatting -ohjeita Youtubesta. Toiset sanoo että se neula on vaikeampi, mutta veikkaanpa etten edes osaisi sillä kävyllä mittään tehdä. Siinä on tosin kätevämpää se että on sitä lankaa varalla enemmän. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Heidi! Minä taas en ole tehnyt neulalla, mutta ohjeita ja malleja katsoessani, katselin tatting-neulatekniikkaa. Luulen kyllä, että oppisit myös kävyllä tekemisen. Ostin lisäkäpyjä käydessäni Tallinnassa Karnaluksista. Siellä pakkaus oli pilkkahintainen ja pakkauksessa on 5 kpl. Eipä tarvitse aina keriä ja purkaa, kun käpyilee erivärisiä.

      Poista
  3. Olen lapsena osannut tehdä frivoliteetä, kuten me käpyilyä kutsuimme. Vieläkin löytyy keskeneräinen työ kätköistä (työssä on valitettavasti virhe, jota ei saa purettua).

    Haluaisin niin oppia sitä tekemään uudelleen, joten kiitos ohjeista ja neuvoista. Saanko vielä kysyä, että millaista lankaa töissä tulisi käyttää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tehnyt tiukkakierteisestä merseroidusta puuvillalangasta (virkkauslangasta). Olen ajatellut kokeilla myös muista tiukkakierteisista langoista, mutta saa nähdä kuinka kauan frivolite minua innostaa. :) Otahan käpy käteen ja kokeile. Kirjastossa on kirjoja ja netti on hyvä opas. :)

      Poista
    2. Kiitos Mellu! Ehkä uskaltaudun kokeilemaan, kun nuo sinun tekemät korvakorut on niin ihanan näköisiä :)

      Poista
  4. Nyt on päästy kokeilun asteelle. Kaunista ei vieläkään tule, mutta josko harjoittelu auttaisi. Kiitos Mellu innostavista sivuista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anonyymi, kiva kun innostaa! Kerrohan kokeilujen tuloksiasi.

      Poista
    2. Ensimmäiset punaiset käpyillyt korvikset on käpyilty :) Enää pitäisi kovettaa ja työstää korviksiksi. Olit oikeasssa Mellu, ettei se niin vaikeaa sitten kuitenkaan ollut. Kiitos innostamisesta! Voipi olla, että muutamat korvikset pitää tehdä, jotta tekniikka jää muistiini.

      Kuvaa korviksistani en vissiin saa sinulle laitettua tähän?!!?

      Poista
    3. Olipas kiva, kun onnistuit. Niin harmi, ettei taida kuva tähän onnistua. Iloa muihin kokeiluihin!

      Poista
    4. Ensimmäiset työstin korviksiksi kovettamalla Erikeeper liemellä. Kovetus onnistui hyvin, mutta sitä mietin, miten sinä ole saanut pääteltyä korut? Minä solmin langanpäät ennen kovettamista, mutta jostain syystä solmu petti toisesta korviksesta :( Korviksen lenkin olin kiinnittänyt tuolla solmulla, joten nyt on korvisosa ja pitsi erillään :(

      Poista
    5. Siis metallilenkit käpyilin sinne joukkoon virkkuukoukulla ja solmun langanpäät liimasin hyvällä liimalla solmuun kiinni. Korviksia en kovettanut, mutta kaulakorut tärkkäsin sokeri-vesiseoksella (1:1).

      Poista
    6. Kiitti neuvoista! Josko seuraavat onnistuisivat paremmalla onnella.

      Poista