Leivoin kaksi pellillistä, jotta pakkanenkin saa jotain kahvileipätäytettä, kun viime viikolla tuli käytettyä sieltä kaikki leivonnaiset. Tätä olen tehnyt myös raparperista, mutta sopii varmaan myös puolukkapiirakaksi.
Marken omenapiirakka (raparperi, puolukka, yms.)
Muruseos:
8 dl vehnäjauhoa
3 dl sokeria
2 tl
leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl
vaniljasokeria
250 g
voisulaa (onnistuu myös marg.)
Pohjataikina:
noin 2/3
muruseoksesta
2 dl piimää
1 kananmuna
Täyte:
1 litra
raparperipaloja (tai omenalohkoja, puolukkaa, mustikkaa…)
2 tölkkiä rahkaa
(2 x 250 g) (sitruuna- tai omenakanelirahkakin käy)
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 tl
vaniljasokeria
Pinnalle:
noin 1/3
muruseoksesta
1. Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää
voisula. Jaa seos kahteen kulhoon (1/3 + 2/3).
2. Lisää pohjataikinaan (2/3 muruseos)
keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna. (Pienet murujen möykyt eivät
haittaa lopputulosta.)
3. Levitä pohjataikinaseos
leivinpaperille nuolijalla. (Tulee pellillinen piirakkaa, leviää hieman,
joten käytä reunallista peltiä.)
4. Ripottele pohjaan raparperit tai
omenapalat (mustikka, puolukka, herukat, yms).
5. Sekoita rahka, sokeri, munat ja
vaniljasokeri kulhossa. Lisää rahkaseos piirakan päälle ja lisää myös murentaen loppu muruseos.
Paista
175 ºC n. 45 min.
Ostin tällaisen ihanan laitteen, jotta omenan lohkot saa viipaloitua nopeammin. Nämä Antonovkat ovat talviomenia, joten viipaloin ne vielä veitsellä hieman ohuemmiksi tähän piirakkaan, jotta ehtivät kypsyä piirakassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti