Sivut

torstai 3. lokakuuta 2013

Applikaatioissa apuna liimaharso

Moni on kysynyt minulta applikaatioiden eli päällikeompelun ompelusta. Käytän apuna yleensä aina liimaharsoa.

Applikaatio on kuviointitapa, jossa erivärisistä kankaista leikatut kuviot muodostavat kuvan pohjakankaalle. Kuviot voidaan kiinnittää käsin tai koneella ommellen käyttäen erilaisia ompeleita. Applikaatio on helpointa tehdä liimaharson avulla, varsinkin silloin, kun kuviokangas on ohutta tai kuva muodostuu monesta pienestä osasta.

Liimaharso on ohuen ohutta liimakalvoa, joka on sivelty "leivinpaperin" päälle. Liima kiinnittyy silittämällä kankaaseen (tai paperiin, nahkaan, metalliin ja puuhun). Se ei tartu leivinpaperiin tai silikon/teflon-käsiteltyihin kankaisiin. Yleisimmin liimaharsoa käytetään kahden kankaan toisiinsa liimaamiseen. Liimaharson suojapaperiin, "leivinpaperiin", voi piirtää kuvioita lyijykynällä. Huom! Kuviot on piirrettävä siihen peilikuvina. (Ullakan mainos Do It liimaharso)
Karhealla puolella on liima, toisella puolella näkyy vain paperi.
Tarvitset:
- pohjakankaan tai vaatteen, mihin applikaatio ommellaan
- kuvion kokoinen pala liimaharsoa
- kuviokankaita (jos monta eriväristä kuviota)
- silitysraudan
- langan ja neulan, jos ompelet kuviot käsin
- ompelukoneen, jos ompelet koneella ja konekirjontalankoja ylälangaksi, jos haluat "hienot" koristeompeleet, muuten tavallista ompelulankaa. Alalangaksi käy molemmissa tapauksissa tavallinen ompelulanka tai ns. pikapuola.

Työohje:
1. Silitä liimaharso kuviokankaan nurjalle karhea puoli kangasta vasten. Silitys tapahtuu leivinpaperin puolelta. Käytä kuivaa rautaa, ei höyryä. Anna jäähtyä.

2. Piirrä kuviot peilikuvana liimaharson paperipuolelle ja leikkaa kuviot.

3. Ota liimaharson paperi pois ja käännä kuvio oikein päin ja silitä pohjakankaalle.

4. Työ on valmis ommeltavaksi.

5. Tikkaa koneella kuvioiden reunat tiheällä siksakilla, suora- tai koristeompeleilla. Voit lisätä applikaatiokuvaan myös muita kirjontoja, jotka elävöittävät työtä. Höyrytä valmis työ.

Vain osa on ommeltu, koska tilkku on opetuskäytössä.

Mellu ommellut tämän Fiskarin "Pikku Pässin" nuorempana mallikansioon.

Pyydän anteeksi epätarkkoja kuvia, kamerani ei halunnut tänään tarkentaa :D


Ei kommentteja: