Sivut

tiistai 6. tammikuuta 2015

Jenny-mummon lapaset

Maailman parhaat lapaset

Tuttavaperheen mummo neuloi näitä lapasia meille kaikille vuosia sitten. Hänen nimensä oli Jenny. Kun hän kuoli, piti minun purkaa hieman hänen neulomaansa lapasta, jotta sain selville, miten hän ne teki. Rakenne on sama, mutta tekniikasta en tiedä, kun en koskaan nähnyt hänen neulomistekniikkaansa. Kirjoitin silloin pienelle sotkupaperille nyppytekniikan, josta nyt vihdoin kirjoitin ohjeen puhtaaksi. Näitä lapasia en tee kuin yhdet tai kahdet talvessa, kun nämä ovat niin työläät ja aikaavievät neuloa.

Monista eri langoista olen näitä kokeillut, mutta Smart-lanka (SandnesGarn) on ollut paras. Nyt senkin langan maahantuonti Suomeen loppui, joten pitää etsiä uusi merkki tulevaisuudessa. Nalle-lanka oli tähän, ainakin nyppyihin, liian tiukkakierteistä, mutta kyllä silläkin onnistui pohja hyvin. Nyppyihin kannattaa etsiä löyhempikierteistä lankaa.

Lapaset nurjalta. Nämä lankalenkit tekevät
lapaset tosi lämpimiksi.
Julkaisen nyt kaikille lukijoilleni näiden ohjeen, jotta muutkin pääsevät neulomaan näitä "maailman parhaita lapasia".


Jenny-mummon lapaset

(Vaativa malli)

Lanka: Smart 3 kerää (2 pohjaväriin, 1 nyppyihin)
Sukkapuikot: nro 3,5
Koko: naiset (koon saat muutettua lisäämällä tai poistamalla 4 s.)

o = oikea silmukka takareunoista neulottuna. Oikeat silmukat mallissa on neulottu aina silmukan takareunoista, jotta silmukka kiertyy ja kiristää hyvin nypyt.

n = nurja silmukka.

’Nyppy’ = kolminkertainen silmukka, jossa nurjalle jää kaksi lankalenkkiä.
’Nypyn’ neulominen:  Aloita eri värisellä langalla nyppy kuin pohjaväri. Neulo normaali oikea silmukka takareunasta, mutta älä siirrä sitä pois vasemmalta puikolta. Ota nyppylankaa vasempaan käteesi, sormenpäihisi, noin 1,5-2 cm ja neulo samaan silmukkaan toinen oikea silmukka nyppylangalla. Ota vielä vasempaan käteen vielä toinen lankalenkki ja neulo vielä kolmas silmukka samaan. Sitten vasta siirrät neulotun oikealla olevalle puikolle. Joudut välillä vetämään lenkeistä nurjalle, jottei nyppysilmukat purkaantuisi. (Sitten 3 o takareunoistaan pohjavärillä.)
'Nyppy' vaihe vaiheelta.

Luo 56 s. Neulo resoria 2 o, 2 n pyöröneuleena 7-10 cm.

1. krs: Neulo koko kierros oikeaa s. takareunoistaan.
2. krs: Oikeaa s. takareunoistaan.
3. krs: * 3 o pohjavärillä, ’nyppy’ nyppyvärillä *, 3 o pohjavärillä. Toista *-* kerros loppuun.
4. krs: Neulo oikeiden silmukkojen kohdalla o ja nypyn kohdalla n. Varo nurjan neulomista nyppyyn, sillä lankalenkit voivat purkaantua helposti tässä vaiheessa. Kiristä nurjalla lankalenkit neulomisen jälkeen ja vielä puikon lopussa.
5. krs: Neulo o koko kerros.
6.  krs: Jatka kuten 3 krs, mutta aloita 2 o, nyppy, * 3 o, nyppy *. Toista *-* krs loppuun.
7.  krs: Kuten 4 krs.
8. krs: Kuten 5 krs.
9. krs: Jatka kuten 3 krs, mutta aloita 1 o, nyppy, * 3 o, nyppy *. Toista *-* krs loppuun. Jatka näitä kerroksia, mutta aina siirtyy nyppy yhdellä silmukalla oikealle.

Jatka, kunnes olet neulonut 7 nyppykerrosta, jolloin teet peukalon paikan eli neulot peukalolangan lapaseen. Kun olet neulonut kahdeksannen nyppykerroksen (3.krs), niin tee vielä 4. krs eli o kohdalla o ja nypyssä n. Sen jälkeen lisää peukalon apulanka: Vasempaan lapaseen neulot 12 s langan toisen puikon loppuun ja oikean käden lapaseen ensimmäisen puikon alkuun. (Oletan, että osaat lisätä peukalolangan.)
Jatka sitten, kunnes olet neulonut 9 nyppykerrosta, jolloin aloitat nauhakavennuksen. Tee nauhakavennuksen aikana myös nyppykerroksia (3.-5. krs) siten, kun ne sopivat kavennusten väliin.

Peukalo: Pura peukalolanka pois ja samalla ota puikolle peukalon alapuolen silmukat (yläpuoli ei purkaannu, koska oikeat silmukat ovat kiertyneet neuloessa). Ensimmäisen kerroksen (o silmukoita) aikana lisää loputkin silmukat niin, että kolmella puikolla on 9, 9 ja 8 silmukkaa. Aukon päissä tee toiseen päähän 1 lisäsilmukka ja toiseen 2 lisäsilmukkaa = 26 silmukkaa koko peukalossa. Seuraavalla kerroksella aloita nypyt (=3. krs mallikerrassa). Pyri saamaan nypyt peukalon etupuolelle samaan kohtaan kuin lapasessa (peukalon takana ei nypyt satu kohdakkain, mutta siellä se ei haittaa). Koska silmukkamäärä ei mene tasan nyppykerroksessa, niin viimeisen nypyn (peukalon takana) molemmin puolin laita 4 o silmukkaa. Jatka, kunnes nyppykerroksia on 5. Sitten kavenna joka puikon alussa, kunnes joka puikolla on 2 s. Päättele.

Nyppylankoja ei tarvitse päätellä, vaan leikkaa ne lenkkien pituiseksi. Höyrytä lapaset.

Neulon yleensä molemmat lapaset valmiiksi ja sitten neulon niihin peukalot peräkkäin, jotta saan samankokoisiksi. Peukaloiden neulomisessa meinaa mennä hermot, kun ne ovat niin kapeat ja nypyt meinaavat purkautua, mutta kärsivällisyyttä!

Näitä lapasia ei kannata neuloa huonoista ja halvoista langoista, vaan hyvistä langoista, jotta ne kestävät vuosikymmenien käyttöä, kuten minulla. Nämä ovat sen verran haastavat neuloa, että lankakin kannattaa olla hyvää!


Tältä näyttää valmis 3. krs.

Peukalolanka lisätty vasempaan lapaseen.

Työn sisältä kämmenessä. 


En ota vastuuta, jos ohjeessa on virheitä. Kysy kommenteissa, jos sinulle tulee ongelmia tai kysyttävää. Haastavia neulontahetkiä kaikille!

6 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Minulla on ilo omistaa yhdet tällaiset, ovat ihan huiput! Kiitos ohjeesta! Jospa joskus saisi aikaiseksi kokeilla.

Aila kirjoitti...

Minullakin on ilo omistaa yhdet tällaiset sinun tekemät! Edelleen ihanan lämpöiset! :) Mä myönnän kyllä heti, että musta ei voi olla tommosten tekijäksi :D

Virpi kirjoitti...

Kiva postaus. Pitää laittaa lapasvinkki muistiin. Sandnes Garnin maahantuonti ei ole loppunut! Lankaa saa edelleen. Tehdas myy langat suoraan kauppiaille eikä maahantuojan kautta. En tiedä missä asut, mutta ainakin tuolta www.riikkapiikka.fi saa lisätietoja, niillä on lankaa myymälässä ja olen itse jutellut tämän tehtaan edustajan kanssa Käsityömessuilla Tampereella.

Mellu kirjoitti...

Ok. Onpa hyvä, että kerroit, Virpi, tuosta langasta. Sain siis hieman väärää tietoa käsityökaupastani.
Mukavaa, kun kommentoitte <3

Malli45 kirjoitti...

Kivat ja lämpöiset! Näitä en ole ennen nähnytkään! Pitää koittaa muutaman muun projektin jälkeen.
Smart on tosi hyvä lanka!

Pikku Akka kirjoitti...

Onpa mukava malli!