Sivut

perjantai 17. heinäkuuta 2015

Elintarvikeväriä ja lankaa, nam!

Olen jo lähes kaksi vuotta ajatellut kokeilla värjätä lankoja karkkiväreillä. Nyt sen tein. Ohje on muutettu kahdesta hyvästä ohjeesta: Punomon ohjeesta ja Vihreä lanka-blogin ohjeesta. Voi värjätä valkoista tai muun väristä vaaleaa lankaa. Langan tulee olla luonnonkuitua. Joukossa voi olla hieman synteettisiä kuituja, kuten minulla, 75% villaa ja 25% polyamidia. Valkoiseen lankaan tarttuu kirkkaammin värit ja muun väriset pohjalangat tekevät murrettuja tms. värejä.

Kuva ei anna oikeutta väreille. Värit ovat paljon herkullisemmat luonnossa.


Näin värjäsin langat:
1. Tein valkoisista Nalle- ja 7 veljestä-langoista vyyhdit. Laitoin eriväriset sisarlangat vyyhteihin, etteivät ne värjäyksen aikana sotkeudu.
2. Puretin langat etikka-vesiseoksessa (suhde n. 2-3:10) noin 2 tuntia.
3. Laitoin isoon kattilaan veden ja kuumensin sen kiehuvaksi. Lisäsin elintarvikevärin kattilaan (silmämääräisesti niin, että näytti hyvältä).
4. Puristin liiat etikkavedet pois langasta ja laitoin langan värikattilaan. Kattilan olin siirtänyt kylpyammeeseen. Annoin langan olla värinesteessä niin kauan, että vesi jäähtyi.

5. Liukuvärjäys: Huljutin vyyhteä kattilassa ja pikkuhiljaa nostin vyyhteä reunalle. Loppuvyyhdin reuna sai olla aika kauan väriliuoksessa, jotta väri tarttuisi enemmän. (Kuvassa turkoosi ja sininen lanka.)
6. Täplävärjäys: Huljutin vyyhteä kattilassa ja nostin pois. Pipetillä tiputin lankavyyhtiin väriä, jossa oli tippa vettä mukana. (Tämä täplävärjäys ei minulla oikein onnistunut. Kuvassa keltainen lanka, johon yritin laittaa mustia täpliä. Keltainen ei tarttunut kunnolla ja täplistä tuli liukuvärjättyä harmaata.)
7. Monivärinen liukuvärjäys: Toinen puoli vyyhdistä toisen väriseen liuokseen eli kattilaan ja toinen puoli toiseen, jossa eri väriä. Jätin vyyhdin keskustan kattiloiden reunaan, jotta keskelle jää alkuperäinen valkoinen väri. Annoin olla, kunnes väriliuos kattiloissa oli jäähtynyt. (Kuvassa puna-valko-turkoosi lanka.)

8. Vyyhdit laitoin mikronkestävään astiaan ja 2 minuuttia mikrossa (750 V). Annoin jäähtyä 2 min ja uudestaan mikroon 2 min.
9. Langat huuhtelin kolmessa vedessä: ensin kylmässä, sitten kädenlämpöisessä ja lopuksi kylmässä. Näissä huuhteluissa näin etteivät langat päästä väriä. Puristin liiat vedet pois.
10. Lankavyyhtien kuivaus tapahtui ilmavassa paikassa esim. ulkona.

Monivärinen liukuvärjäys

Mikrossa ollut lanka.
Tämä oli hauskaa! Nyt sitten odottamaan minkälaisia sukkia näistä tulee...

Päivitys 25.9.2015: Elintarvikevärillä värjätty lanka kesti loistavasti pesua. Enpä olisi uskonut!

5 kommenttia:

LeenaH kirjoitti...

Kuulostaapa mielenkiintoiselle. Pitäisi itsekin kokeilla.

Pikku Akka kirjoitti...

Varmasti hauskaa puuhaa!

Jokke kirjoitti...

Värjäys on huippuhauskaa!

Vaateviidakon Pirjo kirjoitti...

Kiitos hyvistä ohjeista! Sävyt ovat hykerryttävän kauniita :)

Mellu kirjoitti...

Suosittelen kokeilemaan! On niin hauskaa! Käytin Dr. Oetkerin nestemäisiä elintarvikevärejä, joita saa ruokakaupoista.