Sivut

perjantai 11. marraskuuta 2016

Hartiahuivi/kaulaliina (+ohje)

Katselin Pinterestistä hartiahuivi-ideoita liukuvärjättyyn lankaan, mutta en ostanut yhtään ohjetta Ravelrystä, kun en tykkää käyttää noita maksuohjelmia. Ilmaisohjeet olivat englanninkielisiä ja englanti on hankalaa neulontalyhenteissä, joten päätin sumplia sen itse neuloessa. Vähän huivin alussa jouduin purkamaan, mutta sitten pääsin jyvälle kuinka tuon kuvion teen lyhennetyillä kerroksilla. Nyt olen tekemässä toista samanlaista, joten yritän piirtää ohjekuviota tehdessä, jospa sen tänne päivittäisin piirroksena.Ostin liukuvärjätyn langan keväällä Tallinnan sataman Rimistä, kun risteilyllä poikkesin siellä pikaisesti, eikä Karnaluks ollut auki sunnuntaipäivänä. Lanka on Angora Batik Design Alize Real 40, jossa on 40 % villaa ja 60 % akryylia. Puikkokokona vyötteessä suositeltiin 2,5-5 mm, mutta neuloin huivin 6 mm puöröpuikolla, sillä halusin kuohkean edestakaisneuleen. Yhdessä kohtaa langassa oli solmu ja siitä puuttui pitkä pätkä, joten liukuvärjäys ei jatku koko huivissa yhtenäisenä. Harmi noita kehräämöjen solmuja, varsinkin luikuvärjätyissä langoissa! Yksi kerä riitti yhteen huiviin (100 g ja lanka maksoi peräti 2,99 kerä) ja ostin niitä keriä kaksi, joten neulon vielä toisen jollekin ja samalla siis piirtelen "ohjetta".

Mielestäni onnistuin aika hyvin, huivi on kaunis. Tämä tulee joululahjaksi, toivottavasti saaja ilahtuu.

16.11.2016 Päivitys:

Neuloin toisenkin huivin siitä toisesta kerästä. Lankaa meni 100 g ja kahden metrin pätkä jäi. Samalla piirtelin ohjetta. Toivottavasti näistä saa selvää.

 Tässä kuvallinen ohje huiviin:

Näin aloitin huivin:
Suora viiva kuvaa oikeita silmukoita.


Opin jokin aika sitten helpon tavan tehdä lyhennettyä kerrosta (ilman reikää): Käännä työ siitä kohtaa missä haluat lyhentää, jatka neuletta niin, että otat ensimmäisen silmukan neulomatta puikolle ja loput normaalisti oikeaa silmukkaa. Kun keräät lyhennetyt kerrokset neuloen kaikki, ota alapuolen silmukka nostetun silmukan kanssa oikein yhteen. Näin ei tule reikää lyhennyskohtaan, eikä erillistä langan kieputtelua tarvita. (En tainnut osata sitä selittää kirjallisesti, joten otin kaksi kuvaa siitä vaiheesta.)
3 kommenttia:

Sude kirjoitti...

Ihana huivi. Liityn lukijaksi, etten vain missaa ohjetta =) Samoin minulle tuottaa vaikeuksia englanninkieliset ohjeet, joten tähän jos saisi vihjeitä suomeksi, niin olisipa mukavaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kaunis huivi ja kivalta ja selkeältä näyttävä ohje.

Mellu kirjoitti...

Malli on helppo ja ei haittaa vaikka alakavennukset ovat vähän eri. Ne ei kauheasti näy valmiissa huivissa. Tein uuden paksummasta langasta ja ulkomuistista ja löytyy nimellä Lumo-huivi.