Sivut

lauantai 14. tammikuuta 2017

Pitsiä pukkas jakuksi

Vietin viime elokuun alussa ihanan päivän ystäväni Päivin kanssa Sellossa ja hänen kotonaan. Sellon Eurokankaasta mukaani eksyi tällainen ommelpitsikangas (quipure-pitsiä), jonka löysin tilkkulaarista kilohintaan. Pala oli lähes kolme metrinen ja se on siitä asti pyörinyt kaapissa. Ajatuksena oli tehdä siitä "jotain". Tänään on ristiäisjuhlat sukulaisella, joten siihen juhlaan sopii hyvin pitsijakku.


Kiire kyllä tuli, joten joka sauma ei ole tehty oikealla quipure-pitsin ompelutavalla, joka vie aikaa. Oikean tavan sauman ovat olka- ja sivusaumat sekä rintalaskos. Hihan ja sen istutuksen ompelin kiireessä tavallisella yhdyssaumalla. Etuosankin jouduin vaan päärmäämään, vaikka ensin ajatuksena oli tiheällä siksakilla jättää pitsi oikeaan muotoonsa. Kiire on huono asia!


Quipure-pitsin saumojen ompelu huomaamattomasti:

Kuvat olkasaumasta.

Ensin harsin kaavan muodon saumaan, jotta näen missä ne menevät. Saumanvarat leikattu reilulla kädellä.
Laitoin saumat päällekkäin etukappale ylimmäiseksi.


Neulasin kuviot, joita pitkin halusin tiheän siksakin yhdistävän kankaat.


Tiheän siksakin ompelu pitsin värisellä langalla kuvioiden mukaan (ei kuvaa).Ompelin tiheän siksakin kuvioiden mukaan ja sitten leikkasin varovasti ylimääräistä pitsiä pois, ensin päällimmäisestä kankaasta, etukappaleesta, ja sitten alapuolelta takakappaleesta. Olin erittäin tarkkana, sillä en halunnut vahingossa leikata väärää kohtaa.


Valmis sauma on huomaamaton.


Valmistan lopusta pitsikankaasta, kun kerkiän, hameen, josta alta pursuaa jotain ihanaa sifonkia tms... ellen keksi sitten  jotain muuta... taas kerran.

Hyvää viikonloppua kaikille, jotka nauttivat vapaasta ja omista touhuista!

Ei kommentteja: