Sivut

lauantai 10. helmikuuta 2018

Appelsiinileivokset

Miesväki on töissä näin lauantaina, niin oli sopiva hetki leipoa. Pengoin vanhoja reseptejä ja löysin vanhasta Pirkka-lehdestä leikatun reseptin. Olin aikanaan kirjoittanut pieniä korjauksia reseptiin, mutta olin unohtanut kirjoittaa minkä kokoiseen uunipannuun olin sen tehnyt. Tänään tein sen liian pieneen vuokaan, siksi leivokset ovat paksuja, mutta kirjoitan tuohon reseptiin paremman kokoisen, jotta sinä saat ohuemman version leivoksista.


Appelsiinileivokset
(noin 30 kpl, riippuu paksuudesta ja leikkauskoosta)

5 munaa
3 1/3 dl sokeria
225 g voita tai margariinia
1 appelsiinin raastettu kuori
1 1/2 tl vaniljasokeria
6 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl maitoa

Täyte:
n. 200 g pehmeää appelsiinimarmeladia

Kuorrutus:
5 dl tomusokeria
n. 4 rkl vettä

Koristeraidat:
3 rkl tomusokeria
1/2 tl tummaa kaakaota
2 tl vettä

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sulatettu, jäähtynyt rasva ja appelsiinin kuori munavaahtoon sekä lisää vaniljasokeri. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää se taikinaa sihdin läpi. Sekoita samalla taikinaan myös maito.

Levitä puolet taikinasta leivinpaperin päälle vuorattuun uunivuokaan (25-30 x 35-40 cm). Levitä taikinan päälle appelsiinmarmeladi (joskus levitys on vaikeaa, koska taikina on pehmeää, mutta silloin laita pieniä marmeladinokareita).  Levitä loput taikinasta marmeladikerroksen päälle.
Paista 200 asteessa toiseksi alimmalla tasolla n. 15-17 minuuttia. 
Jäähdytä hieman leivospohjaa, mutta lisää kuorrutus hieman lämpimän pohjan päälle.

Tee kuorrutus sekoittamalla tomusokeri ja vesi. Koristeraitoihin sekoita ainekset ja laita se pieneen minigrip-pussiin. Levitä kuorrute teräslastalla lämpimän leivospohjan päälle. Pursota kaakaoraidat samansuuntaisesti, pitkittäisiä raitoja valkoiseen kuorrutteeseen. Vedä lopuksi terävällä veitsellä viivoja poikittain, jotta marmorikuvio syntyy.
Anna jäähtyä. Leikkaa noin 4 x 4 cm:n paloihin.




Ei kommentteja: