Sivut

perjantai 26. syyskuuta 2014

Pellillinen lihapiirakkaa

Sain teini-ikäisenä äidiltäni kyseisen reseptin lihapiirakkaan. Se tehdään pellille litteänä ja leikataan paloiksi. Sen kuori on taivaallista, koska tässä voitaikinassa on mukana keitettyä perunaa. Täytteeksi voi laittaa lihaa, riisiä, kasviksia, ynnä muita maun mukaan. Tein nyt tupla-annoksen, koska halusin kaksi lihapiirakkaa, yhden perinteisellä täytteellä: jauhelihaa, riisiä, keitettyä kananmunaa, porkkanaa, sipulia ja mausteita. Toisen tein Italian mauilla: aurinkokuivattua tomaattia, meetvurstia, kinkkua, riisiä, kesäkurpitsaa, basilikaa, omatekoista tulista tomaattikastiketta ja muita mausteita.

Lihapiirakka

250 g keitettyä perunaa
250 g margariinia tai voita
250 g (noin 5 dl) vehnäjauhoja
2 rkl vettä

Täyte:
1 1/2 riisiä
vettä, suolaa
250 g jauhelihaa
1 rkl voita
1/2 hienonnettua sipulia
2 keitettyä kananmunaa (10 min)
mausteita
Voiteluun:
kananmuna

Valmista täyte etukäteen eli paista sipuli ja jauheliha. keitä riisit ja kananmunat. Pilko kananmunat hienoksi. Sekoita kaikki täyteaineet keskenään. Tarkasta maku ennen kuin laitat sen taikinan päälle.

Survo keitetyt perunat. Sekoita käsin kaikki aineet perunoiden sekaan. Tee tasainen taikina. (Jos perunoista jää isohkoja paloja taikinaan, se ei haittaa.) Kauli taikina leivinpaperin päälle noin 35 x 45 cm. Lisää täyte puoleen kaulitusta taikinaa. Taita loppu taikinaa sen päälle (voit käyttää kääntämiseen apuna leivinpaperia, joka on taikinan alla) ja litistä reunat hyvin kiinni. Voitele vatkatulla kananmunalla. Tee piirakkaan haarukalla reikiä sinne tänne, jotta paistamisen aikana höyry pääsee ulos.
Paista 225 asteessa noin 30 minuuttia.


Kyllä kelpaa mennä kylään ja viedä mukana iltapalaa koko poppoolle!

Ei kommentteja: