Sivut

sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Marken omenapiirakka

Sain työkaverilta ihania Antonovka-omenoita ison pussillisen ja keittäjä toi koulun keittiöstä viikonlopussa vanhaksi menevää piimää, joten pitihän niistä leipoa tupla-annos Marken omenapiirakkaa. Reseptin sain monta vuotta sitten käly Valkoiselta eli Markelta. En tiedä, mistä hän oli sen saanut, ehkä lehdestä.


Leivoin kaksi pellillistä, jotta pakkanenkin saa jotain kahvileipätäytettä, kun viime viikolla tuli käytettyä sieltä kaikki leivonnaiset. Tätä olen tehnyt myös raparperista, mutta sopii varmaan myös puolukkapiirakaksi.

Marken omenapiirakka (raparperi, puolukka, yms.) 

Muruseos:
8 dl vehnäjauhoa
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voisulaa  (onnistuu myös marg.)

Pohjataikina:
noin 2/3 muruseoksesta
2 dl piimää
1 kananmuna

Täyte:
1 litra raparperipaloja (tai omenalohkoja, puolukkaa, mustikkaa…)
2 tölkkiä rahkaa (2 x 250 g) (sitruuna- tai omenakanelirahkakin käy)
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria

Pinnalle:
noin 1/3 muruseoksesta

1. Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää voisula. Jaa seos kahteen kulhoon (1/3 + 2/3).
2. Lisää pohjataikinaan (2/3 muruseos) keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna. (Pienet murujen möykyt eivät haittaa lopputulosta.)
3. Levitä pohjataikinaseos leivinpaperille nuolijalla. (Tulee pellillinen piirakkaa, leviää hieman, joten käytä reunallista peltiä.)
4. Ripottele pohjaan raparperit tai omenapalat (mustikka, puolukka, herukat, yms).
5. Sekoita rahka, sokeri, munat ja vaniljasokeri kulhossa. Lisää rahkaseos piirakan päälle ja lisää myös murentaen loppu muruseos.

 Paista 175 ºC n. 45 min.


Ostin tällaisen ihanan laitteen, jotta omenan lohkot saa viipaloitua nopeammin. Nämä Antonovkat ovat talviomenia, joten viipaloin ne vielä veitsellä hieman ohuemmiksi tähän piirakkaan, jotta ehtivät kypsyä piirakassa.


Ei kommentteja: